Kat & Knap
kattentrimsalon 

Een kijkje in het leven van... een kattentrimster! 


2024-06-02

Mijn kat is er echt geen 1 om zonder handschoenen aan te pakken…

Denk jij: mijn kat is er echt geen 1 om zonder handschoenen aan te pakken? Lees dan even verder!

In de trimsalon kom ik allerlei verschillende soorten katten en gedrag tegen. De ene laat het allemaal gedwee gebeuren, de ander iets minder. En ja er zijn ook katten welke het echt niet leuk vinden. Ze worden boos en in hun natuur zit dat ze dat laten merken en uit moeten halen om zichzelf te beschermen. Ze snappen niet dat ik hun wil helpen. Katten zijn van nature controlefreaks welke zelf vinden dat zij geen hulp nodig hebben. Allemaal heel natuurlijk. Maar ja… die klitten en vilt moeten echt weg. Het is zelfs belangrijk voor hun eigen welzijn en gezondheid.

Ik werk volgens een katvriendelijke en vachtbesparende methode. Wat inhoud dat ik geen dwang(middelen) gebruik. Ik pak geen katten beet in nekvellen, ik gebruik geen kappen of martelwerktuigen. Ik probeer met liefde en geduld te werken. Wil de kat liever linksom, ga ik linksom. Wil de kat liever rechtsom, ga ik rechtsom. Wil hij niet op z’n zij liggen, probeer ik het anders. Verder scheer ik alleen weg wat weg moet. Een kat heeft zijn vacht heel hard nodigen die spaar ik zoveel als mogelijk.

Maar goed… soms zijn er katten welke al mijn goede bedoelingen in de wind slaan en het gewoon heel erg spannend vinden. Hierbij een verhaal uit de praktijk:

Onlangs kreeg ik een mooie, grote en stoere Ragdoll kater van 2 jaar op bezoek. Hij had wat vervilting op zijn rug en wat flinke dotten van klitten op de gebruikelijke lastige plekjes: buik, oksels, liezen en achterpoten. Niet bepaald de meest fijne plekjes; zowel niet voor de trimmer als voor de kat. Sjors (naam is ivm privacy fictief) vond dat ook. Kom niet in de buurt van m’n edele delen. Daar hebben ze al eens eerder iets van mij afgenomen wat mij lief was en dat was de laatste keer dat ik daar iemand in de buurt heb laten komen. Wat begon met staartzwiepen en wat brommen werd al snel wat serieuzer. Ik zag dat Sjors het echt niet leuk vond. Mede gezien zijn jonge leeftijd en het feit dat de kans groot is dat hij nog wel vaker naar een kattentrimmer toe zal gaan in zijn leven ging in met de eigenaresse in gesprek. Ook zij zag de stressreacties van haar lieverd.

Ik heb misschien een idee! Via de dierenarts kun je Gabapentine krijgen. Daar worden ze een beetje suf van. Geen narcose maar het haalt net even de scherpe randjes er voor Sjors vanaf. Samen hebben wij direct de dierenarts waar Sjors komt gebeld en zij zouden Gabapentine klaar leggen. We hebben afgesproken om het gewoon nog een keer te gaan proberen.

En zo gezegd zo gedaan. Wij hebben afgesproken op een zondag, daar maak ik geen gewoonte van want ik heb ook een gezin, maar in dit geval deed ik het graag. Zomaar een medicijn aan je dier geven is natuurlijk best een beetje spannend. En door de sufheid welke Gaba kan veroorzaken is het belangrijk dat je je dier goed in de gaten kunt houden en de instructies van de dierenarts opvolgt. Het dier met Gaba de nacht in laten gaan voelde niet fijn dus zondag was de meest perfecte dag.

Op instructie heeft de baas 1,5 uur voor onze afspraak de Gaba aan Sjors gegeven. Toen zij in de salon arriveerde was Sjors alles behalve suf. Hij was helder en alert… mmm dit was niet wat we hadden bedacht… Weet je wat we doen… wij drinken een kop koffie en geven Sjors gewoon nog even de tijd.

Sjors verdween ondertussen onder het bankje in de salon en bleef daar zitten. We merkte dat het wat rustiger werd. Na een half uurtje hebben we Sjors onder het bankje vandaan getoverd en op de tafel gezet. En ja hoor… dat zag er veel belovend uit!!

Onder het genot van de kriebels en de liefde van zijn baas liet Sjors het allemaal heel dapper gebeuren! Ook de liezen en achterpoten hebben wij helemaal van klitten en vilt kunnen ontdoen. Hij had gewoon even wat meer tijd en rust nodig om in zijn schulpje te kruipen en de Gaba zijn werk te laten doen.

Kortom…. Er zijn vaak oplossingen en narcose is echt pas het aller allerlaatste redmiddel. Door Sjors te helpen met Gabapentine heeft hij veel minder stress ervaren van door met dwang te werken.
Sjors heeft een fijne ervaring aan dit bezoek gehad en ik ben ervan overtuigd dat hij met de loop van de tijd zult gaan merken dat een bezoek aan Kattentrimsalon Kat & Knap helemaal zo ellendig nog niet is!!

Admin - 17:07:48 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

To reduce automated spam, this function is protected with a captcha.

This requires content from the third-party provider Google to be loaded and cookies to be stored.


Kattentrimsalon Kat en Knap in Aalsmeer, gediplomeerd Kattentrimmer in de regio Aalsmeer, Kudelstaart, Leimuiden, De Kwakel, Uithoorn, Mijdrecht, Hoofddorp en Amstelveen.

E-mailen
Bellen
Map
Info