Kat & Knap
kattentrimsalon 

Een kijkje in het leven van... een kattentrimster! 


2024-04-08

Een verhaal wat je raakt…

Onlangs kreeg ik een kort maar krachtig appje om 00.15 op een zaterdagavond: “ik zoek een trimster die mijn kat van klitten ontdoet. Ik ben 88 jr en aan huis gebonden zit 24 uur per dag aan zuurstof”. 
Dat was het… punt. Je krijgt als kattentrimster met enige regelmaat bijzondere berichten en mijn eerste reactie was: Wat is dit nu weer? De volgende ochtend besloot ik te reageren en een aantal algemene vragen te stellen om de situatie in te kunnen schatten. Toen ging mijn telefoon. Het bleek de 88 jarige dame. Na wat korte vragen begon ze te huilen. Ze wist niet meer wat ze moest. Ze was plotseling haar man verloren en nu had de kat, wat het oogappeltje van haar overleden man was, ineens klitten! Naar de dierenarts kon zij niet en was ten einde raad. Ze bleek best een eindje bij mijn uit de buurt te wonen…

Omdat mijn ervaring inmiddels leert dat een kat zich bij mij in de salon makkelijker overgeeft aan de behandeling en dit dus ook minder stress oplevert ben ik voorstander van een kat in mijn eigen salon. En als ik dan op huis bezoek ga, wil ik graag weten waarom de eigenaar dit graag wilt. Vaak besluiten zij dan toch n.a.v. mijn verhaal naar de salon te komen of soms besluiten wij samen dat ik op locatie kom. 

Maar dit verhaal was anders. Dit was baas in nood en dus ook kat in nood. En ondanks dat het eigenlijk te ver rijden was besloot ik ze toch te gaan helpen. En daar kwam ik, met tafel, tas en tondeuses. 
Op de bovenste verdieping van een kleine, verouderde flat. De voordeur stond al open en daar zat ze… de dame van 88 jaar, in de keuken in een grote fauteuils met een meterslange zuurstofslag. Ik nam plaats op haar rollator. Zo zei ik, eerst maar even een gezellig praatje. U heeft een hoop meegemaakt de afgelopen tijd mevrouw! En zo begon zij te vertellen. Over haar plotseling overleden man met wie zij al sinds haar 15e jaar samen was geweest, het verlies, het gemis en de eenzaamheid. Over haar zoon met drukke eigen zaak, de beperktheid door de lichamelijke ongemakken en het leven in een tijd waar je je als oudere maar moeilijk in kunt voegen. Over de kat, welke rustig boven op de koelkast lag te slapen, die ineens klitten kreeg en ze niet wist wat ze moest doen en een rit naar de dierenarts voor haar geen optie was. 

Ze vertelde ook hoe hoog de drempel was om mij te benaderen. Oplichters zijn van alle dag tegenwoordig en de angst om iemand in haar huis te laten was groot. Maar ja niets doen was geen optie. Na een half uurtje was het tijd om aan de slag te gaan. De grote rode kater wist zijn veilige plekje te verlaten en met wat kattenkruid en een lekker snoepje hebben we eerst vrienden gemaakt. Al snel voelde ik 2 grote viltplekken op zijn bibs, dat wordt scheren. Zo gezegd zo gedaan. Maar de grote rode kater vond het allemaal heel spannend. Hij ziet nooit iemand anders in zijn altijd zo vertrouwde huisje en nu kwam een wildvreemde hem wel even de klitten van de kont scheren. Het ging goed en ze waren snel vertrokken. Nog even lekker gekamd en toen gaf hij aan het echt helemaal zat te zijn. Zijn ogen waren groot, hij wilde vluchten en besloot te blazen. Zijn baasje probeerde hem gerust te stellen maar ik had toch wel een beetje schrik dat hij haar uit zijn angst toch een knal zou verkopen. Ik denk dat het zo goed is mevrouw! Zijn ongemakken zijn verdwenen. Ik had hem graag nog even extra voor u door gekamd maar als ik zo naar hem kijk is zijn grens wel bereikt. Ze was het helemaal met mij eens. Ik heb een slicker en een grove kam achter gelaten. Ze gaf aan dat hij kammen best fijn vindt en met het juiste gereedschap denk ik dat dat helemaal goed gaat komen. 

Ik vond het een bijzondere ontmoeting welke mij behoorlijk aangreep. De machteloosheid en eenzaamheid van een oudere vrouw vond ik verdrietig. 
Toen ik in de auto terug reed naar huis voelde ik mij dankbaar, dankbaar dat ik de kat van zijn klitten heb kunnen ontdoen maar vooral ook dat ik er even voor deze mevrouw mocht zijn. Een luisterend oor zijn kan zoveel waarde hebben voor een ander. 

En ondanks dat het eigenlijk te ver rijden was… ben ik heel blij dat ik het toch heb gedaan! 

Admin - 13:27:53 | 1 opmerking

  1. Alice van Tamelen

    2024-04-26

    Heel mooi geschreven, dit zijn toch de bijzondere momenten waarbij je een eigenaar en de kat mag helpen en je zelf ook met een blij gevoel naar huis gaat

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


Kattentrimsalon Kat en Knap in Aalsmeer, gediplomeerd Kattentrimmer in de regio Aalsmeer, Kudelstaart, Leimuiden, De Kwakel, Uithoorn, Mijdrecht, Hoofddorp en Amstelveen.

E-mailen
Bellen
Map
Info