Kat & Knap
kattentrimsalon 

Een kijkje in het leven van... een kattentrimster! 


2024-06-18

Kwaliteit van leven…

Sinds ik “live” ben gegaan als kattentrimster heb ik het al een aantal keer meegemaakt. Katjes op de tafel waarvan ik denk… zal ik deze nog eens gaan zien? Niet omdat de eigenaren niet blij met mij zijn maar omdat de gezondheid van de kat niet is wat het zou moeten zijn. 

Dit kan een aantal oorzaken hebben. Soms is het de ouderdom. Hoogbejaarde, sterk vermagerde, doof en blinde katjes welke zichzelf niet meer kunnen verzorgen en daarbij mij nodig hebben. Maar ook jonge zieke katten, gehandicapte katten of zwaar verwaarloosde dieren. 

Eigenaren schakelen mij niet in omdat het ze niets interesseert, nee ze nemen de moeite om een afspraak te maken en mij te betalen om hun kat te laten helpen. 
Maar soms… kom ik in een situatie waarbij ik denk: Kan dit nog wel? Helpen we het dier hier echt mee of bezorgen we hem stress welke nog maar weinig gaat opleveren? 

Tijdens het ziekteproces van mijn man hoorde wij heel veel over: Kwaliteit van Leven. Maar wat betekend dat eigenlijk kwaliteit van leven? En geldt dit alleen voor mensen of ook voor dieren? 
Wanneer is genoeg, genoeg… 

Het is een vraag waar alleen jij zelf als mens of eigenaar van een dier antwoord op kan en mag geven. 

Onlangs werd mijn hulp gevraagd door een hoogbejaarde meneer met een minstens zo hoogbejaarde kat. De kat had veel klitten en de baas was niet meer instaat om een reis naar de salon te maken. Dus ik ging er naartoe. Aangekomen in de ruime flat maakte ik kennis met de baas en de kat van ruim 18 jaar. Het dier was vel over been, de huid op zn neus was kapot, de oogjes vol met prut en de vacht vuil en mottig. Mijn inschatting was: Moet ik hier nog aan beginnen? Is dit dier niet gewoon aan rust toe ipv een trimbehandeling? Tijdens het gesprek met de baas bleek dat het dier zijn enigste maatje was. Hij had al van zovele afscheid moeten nemen en een nieuw maatje verliezen kon hij gewoon weg niet aan. De oude, zieke kat was zijn Kwaliteit van Leven geworden. 
Ik zag aan de kat dat hij last had van de klitten. Zijn tere huidje werd er door kapot getrokken… ze moesten weg. Heel voorzichtig heb ik met een kleine tondeuse de klitjes weg geschoren. Daarna nog even kammen om nog wat klitten weg te halen maar toen vond ik het genoeg. De problemen waren verholpen, als je hoogbejaard bent hoef je geen modeshow meer te lopen. Ieder andere kat had ik volledig uitgekamd, maar bij deze ging Kwaliteit van Leven voor. 

Ik hoor het mijzelf nog zeggen toen ik mijn laatste kat liet inslapen: Een goede baas weet ook wanneer het genoeg geweest is! Maar na dit bezoek is dit toch iets genuanceerder geworden… 

Kwaliteit van leven is een dun lijntje waar zowel het dier als de baas op moet balanceren. Afscheid nemen doet verrotte pijn. 
Zit jij zelf ook in zo’n dilemma stel jezelf dan de vraag: Gaat dit om mijn Kwaliteit van Leven of die van het dier… 

Admin - 20:05:43 | 1 opmerking

  1. Nina Groot

    2024-06-18

    Wat prachtig geschreven Joany. Ik krijg er kippenvel van… inderdaad stof tot nadenken!

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


Kattentrimsalon Kat en Knap in Aalsmeer, gediplomeerd Kattentrimmer in de regio Aalsmeer, Kudelstaart, Leimuiden, De Kwakel, Uithoorn, Mijdrecht, Hoofddorp en Amstelveen.

E-mailen
Bellen
Map
Info